zaterdag 1 september 2012

Het juiste moment

Het juiste moment om te vertrekken, bestaat het en hoe bepaal je het voordat je losgooit? De uitdrukking niets is zo veranderlijk als het weer komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

De Balearen (althans Formentera) liggen op ongeveer 500 mijl (zeg maar een goede 900 km) ten westen van Sicilië. De wind waait de komende dagen voornamelijk uit het noordwesten en het is geen optie om daar tegen in te gaan. We hebben gisteren en vandaag veel opties bekeken. We halen vaak weerberichten binnen. Deze berichten zijn allemaal (computer-) modellen en wijzigen regelmatig.

Gisteren hadden we besloten om eerst naar Sardinië (Cagliari) te zeilen en vanuit daar verder. Toen we gisterenavond het weerbericht lazen hebben we ons plan gewijzigd. Het nieuwe plan werd om boven Sardinië door naar Menorca te zeilen. Toen een prima alternatief, nu ziet die route er weer minder gunstig uit. Vanavond blijkt dat na 6 september de wind uit de goede hoek gaat waaien en dat we vanuit Sicilië in een keer naar de Balearen kunnen. Klinkt heel aanlokkelijk.

Hoe zou het weerbericht er morgen uitzien? Kunnen we hier dan de 3de weg of wordt het de 9de? Nemen we dat "risico"? Hoe staat het eigenlijk met de golfhoogtes, uit welke richting komen ze en hoe gaan ze het leven aan boord bepalen? We wikken en wegen, we zetten routes uit en en proberen een inschatting te maken van hoe het er buiten uitziet. Ik vind het maar lastig.

Wat is nu het juiste moment? Volgens mij bestaat het niet. Alleen al door Bas z'n zeebenen en ervaring is zijn juiste moment is al compleet anders dan het mijne! Het juiste moment is achteraf altijd het beste te bepalen, maar zo lang kunnen we niet wachten.............

We hebben besloten om dadelijk weg te varen richting Sardinië en hopen daar over twee dagen te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten