woensdag 5 september 2012

Communicatie

Ook op ons bootje is communicatie erg belangrijk. Het is niet alleen leuk om contact te hebben met het thuisfront. Het is ook erg belangrijk voor het binnenhalen van weerberichten en kan levensreddend zijn in noodsituaties. Het “moet” dus allemaal naar behoren werken….. en helaas doet het dat soms niet, maar gelukkig vaak wel! De afgelopen weken zijn we tegen het volgende allemaal aangelopen.

Laptop
Sinds we op reis zijn hebben we met de laptop al het nodige te stellen. Deze geeft iedere keer een foutmelding.  Dan sluit de computer zichzelf af en start deze opnieuw op. Als de laptop opnieuw opstart, en verbinding heeft met internet, dan zet hij alle internetpagina’s die we de afgelopen dagen bekeken hebben opnieuw open.  Geen idee waarom hij dat doet, maar het is erg irritant! Niet opgeslagen werk is dan ook verdwenen. We zorgen dus dat we heel vaak alle bestanden waarmee we aan het werken zijn opslaan. Aantal dagen terug opnieuw geïnstalleerd, tot nu toe blijft ie het doen! Hopelijk is het probleem nu opgelost.

Internet
Voor ons internet maken we gebruik van een italiaanse 3G dongel. De dongel werkt eigenlijk in heel Italië.  Dat is heel fijn. Tenminste zolang de dongel niet kapot gaat. Een van ons zette de laptop verkeerd weg en hierdoor is de dongel omgebogen en kapot gegaan. We hebben de franse dongel geprobeerd, maar daarmee werkt het internet niet! Bas is naar de Vodafone winkel gegaan, maar losse dongels verkopen ze niet. Je kunt blijkbaar ook je telefoon gebruiken (zou dat ook gelden voor onze oudjes?). Eerst hebben we het geprobeerd met Bas zijn telefoon. Nou dat werkte echt niet. Daarna met die van Marieke. Dat ging beter en al snel deed de sim, en dus ook het internet, het weer.  Aan het einde van de middag was de batterij van de telefoon leeg, echt leeg en deze laadt ook niet meer op. Dus hadden we weer geen internet meer. We hebben ook nog een heel oude KPN dongel bij ons. Daar hebben we de SIM ingedaan. We hebben de installatie opgestart en zolang we niet op voltooien van de installatie drukken werkt de dongel. Ook hier snappen we alle twee helemaal niks van, maar we zijn blij dat internet weer werkt! Zou het iets te maken kunnen hebben met dat het concurrenten zijn?

We hebben ook een WIFI versterker. Deze staat achterop een paal. Deze versterkt het signaal aanzienlijk. Hebben we op de laptop vaak maar één of twee wifi verbindingen. Met deze versterker hebben we er vaak tien of meer! De versterker werkt echter alleen maar op een open verbinding (dus zonder wachtwoord) of je moet het wachtwoord weten. Tot nu toe hebben we op weinig plaatsen een open verbinding gevonden. Op Elba hebben we bijvoorbeeld op het strand geborreld en daar hadden ze internet in het café. Deze verbinding werkte, door de versterker op de boot ook nog.

SSB
We hebben radioapparatuur voor de korte golf aan boord. Hiermee kunnen we tijdens het varen weerberichten ophalen, mailen en ook kletsen hebben met andere zeilers.  De apparatuur lijkt te werken. Inderdaad lijkt, want het ontvangen en verzenden van email lukt. We kunnen ook zenden, andere mensen horen ons wel op de afgesproken frequentie, maar wij horen de ander dan vaak niet of nauwelijks! De verkoper zegt dat als we kunnen zenden en AM zenders ontvangen, alles aan de ontvangst kant goed is (ik hoop het). Het zal de techniek/theorie van korte golven wel zijn die wij niet snappen. Als er iemand is die het wel snapt, herkent en een goed idee heeft........

Als er andere-ssb-gebruikers zijn die via de ssb met ons willen kletsen, dan vinden wij het erg leuk om contact met jullie te krijgen.

Iridium
Naast onze mobiele telefoons hebben we ook een satelliettelefoon. Deze werkt goed. Hij is net zo groot als een heel oude mobiele telefoon. Een echt bakbeest is het! Hij ziet er uit van de telefoon net na de eerste met draagbare accu. We kunnen deze ook gebruiken voor het binnenhalen van weerberichten. In vergelijking met normaal internet gaat het wel heel langzaam, maar wij vinden dat het “heel snel” gaat. We zijn erg blij dat deze telefoon goed werkt en dat deze overal bereik heeft. Vooral voor het thuisfront is het een geruststelling dat we altijd bereikbaar zijn. Ook al hebben wij hier aan boord de aan/uit knop.

Marifoon
Met de marifoon kunnen we tot ongeveer 30nm uit de kust contact hebben met het vasteland en we kunnen ook contact hebben met schepen in de buurt. We waren even bang dat er veel ruis in de marifoon zat. We hebben alles doorgemeten en dat blijkt gelukkig niet het geval. Dat de marifoon werkt, blijkt wel dat toen Marieke met de meiden op 5 km afstand in de speeltuin zat en een kleine handmarifoon bij zich had, contact met Bas had via de marifoon!

Navtex
Eenzijdige communicatie. Deze geeft aan ons de weer- en veiligheidsberichten op papier door. Dat is fijn, ook al denk je niet aan uitzendtijden van weerberichten, je kunt het altijd nalezen. Lekker analoog, hier zijn nog steeds liefhebbers voor.

Radar
Hierop zien we andere schepen in de buurt. Natuurlijk kunnen we hier ook land op zien en betonning. Is ook heel goed te gebruiken voor de navigatie. We hebben deze niet zo heel vaak gebruikt de afgelopen weken. We hebben hem bijvoorbeeld wel gebruikt toen we ’s nachts binnenliepen bij Ponza. Daar lagen veel rotsen en deze konden we ’s nachts goed zien op de radar.

Kaartplotter en AIS
De kaartplotter geeft informatie via GPS. Het zegt waar wij zijn, wat onze koers is en hoe we moeten varen. Deze is heel fijn om aan boord te hebben. Voor de leken, het is een Tomtom voor op het water. Je moet wel zelf controleren of de routes die je maakt niet over ondieptes gaan of over land, maar het is een heel fijn hulpmiddel met een berg informatie. De plotter staat dan ook altijd aan.

Daarnaast hebben we de AIS. AIS staat voor Automatic Identification System. Deze geeft informatie over andere schepen in de buurt en berekend hoe dicht schepen langskomen en wanneer. Wij zenden hierop ook gegevens over ons uit. Dus andere schepen zien ons ook, al zouden met het blote oog (of op de radar) niet te zien zijn vanwege hoge golven om ons heen. Het geeft een veilig gevoel. We merkten pas hoe fijn het is om dit systeem te hebben op het moment dat er storing is en je niet meer zichtbaar bent.
Gelukkig werkt nu alles weer goed en kan iedereen de Mare Liberum zien varen. Dat is maar goed ook, want morgen vertrekken we richting de Balearen!    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten