woensdag 20 maart 2013

United States Virgin Islands (hi, how are you?)

Het is overduidelijk. We zijn in Amerika. Sinds we op de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn is het 'Hi how are you' niet van de lucht. Iedereen zegt het en wij antwoorden steevast 'fine, and you?' Ik weet eigenlijk niet of ze een wedervraag verwachten, maar het lijkt me wel zo beleefd. De Amerikanen zijn erg vriendelijk en praten graag. Ze vinden alles te gek en vinden ons maar dapper dat we met ons bootje vanuit Duitsland hierheen zijn gevaren. So you speak Dutch, so you are Germans right?

We zijn nu nog op St John's, dat is voor tweederde national park, zowel op het land als onder water. Het wordt door de Park Rangers beheerd dus de Rangers zitten hier niet op een paard maar patrouilleren met een speedboat. Je mag hier niet ankeren, maar overal liggen moorings waar je je schip aan vast mag knopen. Voor een paar dollar lig je als een huis en blijft het koraal gespaard. Dat hebben ze hier dus goed bedacht. Door dit systeem is de onderwaterwereld nog mooier en onaangetaster dan elders.  Het water is helder en de riffen zijn prachtig met voor ons nieuwe vissen. Over vissen gesproken, ik heb weer tips gekregen over hoe ik het beste kan vissen, dus we gaan er met nieuw elan tegenaan. Wij hebben nog niet zoveel gevangen, dus we hebben nog veel tegoed, dat kan niet anders.

Wat ons hier in het bijzonder heeft verbaasd, is dat deze eilanden tot niet zo lang geleden van Denemarken zijn geweest. Deze eilanden zijn vanaf 1672 in het bezit van Denemarken geweest. In 1914 hebben de Denen de eilanden aan de VS aangeboden voor 2 miljoen dollar. Dit werd verworpen door het congres, het was ook een belachelijke prijs, hoe durfden de Denen zoveel te vragen. Drie jaar en een Eerste Wereldoorlog verder zijn ze in 1917 alsnog door Amerika gekocht. Nu voor een kleine 25 miljoen dollar. Waar zaten die Denen met hun hoofd! Wat een belachelijke prijs, waarom hebben ze zo weinig gevraagd!  Had Groenland verkocht, daar is het altijd rotweer. Hier op dit moment trouwens ook. We hebben regen en wind, dus het is afzien hier. Iedere keer loop je weer met een natte korte broek, die gelukkig na 10 minuten weer droog is.

Morgen gaan we naar St. Thomas. Daar is een grote haven vol met vrolijke cruisebootpassagiers en dus ook bijbehorende winkelstraten en duty-free shops. We gaan een middagje de toerist spelen en duty-free shoppen. Wie weet krijgen we korting als we zeggen dat we op de cruiseliner Mare Liberum zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten