maandag 10 juni 2013

Onderweg naar Europa (dag 12: 10 juni)

Tijd:19.30 UTC
Positie:37°11 N en 036° W
Afgelegde afstand: 1520 mijl
Nog te gaan:361 mijl

Scheepsjournaal
Op de woelige baren, bij storm en bij wind denk ik aan…
Zowel Herb als Chris Parker als de weerkaarten en andere officiële clubjes gaven gisterenavond een stormwaarschuwing en voor vandaag officieel storm. De wind zou aantrekken tot 25-30 knopen en ook de golven zouden 3-4 m hoog worden (significant).

Ik heb er echt een knoop van in mijn maag. Het is zo'n ding geworden. Komt ook door het label tropische storm en de waarschuwingen die afgegeven zijn. Dit weertype is ons zeker niet vreemd en niet extreem. Die knoop is dus nergens voor nodig. Wij krijgen (en zoeken) veel informatie over het weer. Misschien wel teveel, ik weet het niet!

De meiden kwamen maar niet in slaap. We moeten de klok tussen Bermuda en de Azoren 4 uur terugzetten. We hebben er al twee gedaan en gaan het vannacht nog een keer doen. Om 21u liggen de meiden nog steeds klaarwakker in bed. Wij zijn niet moe! Voor hun ritme is het dan ook pas 19u. Hoe lang zal het duren voordat het ze weer dat ritme hebben?

We varen met de genua over bakboord en het grootzeil over stuurboord de nacht in. In het grootzeil zetten we een rif. Deze tuigage kan voor onze boot en deze bemanning met dit weer makkelijk. Daar komt bij dat we graag voortgang houden met deze voorspellingen. We hebben een prima en relaxte nacht. Als je daar tenminste niet meerekent dat we twee keer de zeilen andersom moeten zetten en Bas dus uit de kuip moet om de bulletalie te verzetten en de boom uit de genua te halen.

De dag begint…. Frederique komt nog even bij mij op de kajuitbank liggen lezen en Liedje en Lijn zijn alweer samen aan het spelen. Wat een genot om naar te kijken. Liedewij is hele gesprekken aan het voeren en als ze mij opmerkt zegt ze: "Maaaam, we spelen maar". Zo'n heerlijk gezicht.

Wat voor weer we vandaag hebben?
Het waait tussen de 20-25 knopen en de golven komen recht van achteren. De boot loopt ruim zes knopen. In de loop van de dag neemt de wind nog een paar knopen toe en de golven ook. De boot is beweeglijk, maar het is (nog) niet onoverkomelijk. Je hoort de spullen in de kastjes op en neer vliegen en als we dingen los laten liggen vliegen ze door de boot. Kastjes maak ik vandaag heel voorzichtig open, omdat er van alles uit kan vallen. De laptop waar de meiden filmpjes op kijken hebben we aan de tafel gefixeerd met een touwtje.

Vandaag hebben we een dagje niks! Dat nemen we alle vijf redelijk letterlijk, want we doen echt niet meer dan filmpjes kijken en boeken lezen. Ook wel eens een keer lekker, helemaal niks. Het is er ook echt weer voor. Er is niemand ziek en dat is erg lekker.

We eten chili en gaan dadelijk, zoals iedere avond hebben we dadelijk weer contact met andere boten.

Zo gaat er weer een dagje voorbij van deze Noord Atlantische oversteek!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten