zondag 2 juni 2013

Onderweg naar Europa (dag 3: 1 juni)

Logboek
Tijd:22.20 UTC
Positie:35°39 N en 060°25 W
Afgelegde afstand: 288 mijl
Nog te gaan: 1593 mijl

Mop van de meiden (Liedewij)
Drie koeien zaten in de wei en die papa en dat kindje vechten ennum enneee de papa zei het is overmorgen en het kindje zei het is morgen ennnnnnennnn toen kwam de moeder die zei niet ruziemaken en ook niet vechten ennnum.

Scheepsjournaal
Na het eten van gisteren zagen we op de windmeter dat de wind aan het toenemen was naar 6,7,8 en soms 9 knopen. Hoog tijd om te kijken of we met de cruising chute (dat is een heel groot vrijhangend zeil die met weinig wind toch voor de nodige snelheid kan zorgen. Eens zien wat er gebeurd. We zetten de cruising chute samen en kijken hoe hij staat. Hij blijft niet vol staan en we lopen dan toch maar een knoop of 4 soms een kleine 5. De wind is nog niet stabiel. Wij vinden dat voor nu te langzaam. We willen namelijk zo snel mogelijk dit windstille gebied uit. Dus starten we de motor weer. We krijgen nog wel een welgemeend advies dat we zuinig moeten zijn met onze diesel! Dat zijn we zeker wel, maar het oppikken van de wind die noord van ons ligt is toch ook wel heel belangrijk! Dus we gaan met de motor de avond in. De achtertent wordt weer opgezet en dat maakt het lekker aangenaam.

We hebben een rustige nacht gehad en met meer dan 6 knopen varen we omhoog. Rond een uur of 8 gaat dan toch eindelijk de cruising chute omhoog en hebben we genoeg wind om te kunnen zeilen. Het zeil staat goed en ondanks dat we maar heel weinig wind hebben, lopen we toch rond de 6 knopen. Daar tekenen wij voor. Als ontbijt eten Bas en de meiden een eitje. Ik sla over, want ik wil zuinig zijn met onze voorraad. Nu hebben we vast van alles genoeg, maar toch. Op de heenweg heb ik daar helemaal niet over nagedacht, maar nu houd ik er wel rekening mee. Denk dat het komt, omdat we niet weten hoe lang we over deze trip gaan doen. Na het lekkere ontbijtje heb ik met de meiden school gedaan en is Bas nog even een paar uurtjes gaan liggen. Voor ons een hele nieuwe ervaring om dat te kunnen doen. Meestal ligt de boot te schuin, schommelen we te veel of voelt iemand zich niet lekker. Liedewij wil ook graag lezen dus ik ga met haar lezen. Nou ja lezen, ze wil graag voorgelezen worden en wijst af en toe een letter aan. De andere twee werken veel zelfstandig. Als we klaar zijn met school gaan we een potje kaarten en ondernemen we een poging om Monopoly te gaan spelen. Ik heb dit vroeger zo ontzettend veel gespeeld, maar ben alle spelregels vergeten. Die uitleggen aan een 4,6, en 7, jarige blijkt iets te veel. Dan is Bas ook wakker en gaan we lunchen. Op Bermuda heb ik appelflappen uit de vriezer gekocht en we gaan eens zien of die lekker zijn. Ze zitten allemaal aan elkaar geplakt. Het losmaken is dan ook wel een werkje, maar ze smaken er niet minder om. Lijn en Lied spelen verder de hele middag met Lego Friends. Frederique is waar ze het liefste is, achter een boek aan het lezen. Bas en ik zijn ondertussen alleen nog maar met de wind, het weer en gribfiles bezig. Wat is nu een goede tactiek. We kijken regelmatig, zeg maar bijna de hele tijd, op de plotter. We zien dat we regelmatig boven de 6.5 lopen en dat we de stroom mee hebben.Fingers crossed voor de rest van de week/weken.

In mijn hoofd ben ik constant aan het rekenen. Dat doe ik altijd als we aan het oversteken zijn. Hoeveel mijl moeten we nog? Hoeveel hebben we in welke tijd afgelegd, wanneer zijn we er dan? Hoeveel procent zit er al op? Voor het berekenen van percentages geeft inzicht. We hebben al meer dan 1/10 erop zitten. Als ik het morgen uitreken dan al meer dan 1/7. Kijk daar word ik vrolijk van.
Rond vijf uur borrelen we buiten. We hebben als snack gebakken banaantjes. Bij Lijn komt er een banaantje vast in haar keel. Ze loopt rood aan en we moeten haar goed kloppen. Ze is er erg van geschrokken en kruipt even helemaal bij Bas weg. Om 17.30u hebben we via de SSB contact met een viertal boten om ons heen. Even horen hoe het hen vergaat. Ook luisteren we naar het Nederlands netje om 18u. We horen stemmen, maar kunnen er niks van maken. Wat ontzettend jammer. Zo balen dat de schroeven van de aardplaat afgebroken zijn en wij dus geen aardplaat meer hebben. Echt heel irritant. We doen het er maar mee.

Op het diner staat vandaag zuurkoolstamppot met een Amerikaanse rookworst. Die rookworst smaakt eerder naar een Duitse grillworst. De zuurkool valt ook niet erg in de smaak. De appelmoes gelukkig wel. Liedewij weet ook nog even te melden dat de appelmoes gemaakt wordt van moes en appels. We eten een vanilletoetje. Ze zeggen unaniem dat ze dit lekkerder vinden dan chocoladetoetjes. Als ik dat geweten had. Waarom hebben jullie dat niet gezegd? Waarom heb jij dat niet gevraagd. Tsja….

We gaan de avond in met de cruising chute op. Het weer is zo rustig dat we dat met dit weer wel durven. Gisteren hebben we hem in het donker ook naar beneden gehaald en dat ging ook moeiteloos. Dadelijk de meiden naar bed en dan kunnen wij weer een aflevering van Homeland kijken (nu hopelijk zonder in slaap te vallen).

Nu eerst maar eens een weerbericht binnenhalen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten