woensdag 5 juni 2013

Onderweg naar Europa (dag 6: 4 juni)

Tijd:21.42 UTC
Positie:38°06 N en 053°54 W
Afgelegde afstand: 692 mijl
Nog te gaan: 1189 mijl


Mop van de meiden (Liedewij)
Een konijntje kwam bij de bakker en vroeg "heb je worteltjestaart?". "nee", zei de bakker. De volgende dag kwam het konijntje weer terug en vroeg "heb je worteltjestaart?". "nee", zei de bakker weer. Weer een dag later kwam het konijntje weer bij de bakker en vroeg "heb je worteltjestaart?". "nee", zei de bakker nog een keer. De dag later kwam het konijntje weer bij de bakker en vroeg "heb je worteltjestaart?" "ja" zei de bakker. "Vies he" zei het konijntje!

Scheepsjournaal
Net als ik via de satelliet een weerbericht binnen wil halen, piept de telefoon en zegt dat er er een sms'je binnen is gekomen. Het is een mopje voor de meiden van de Barnstormer. De meiden liggen helemaal dubbel van het lachen. Zo grappig, zo onverwacht. Leuke herinneringen. We hebben vandaag de klok een uur vooruit gezet en dat is te merken. De meiden zijn helemaal niet moe.

We moeten echt even rekenen hoe laat het radionetje is. Het was 18u en nu is het dan 19 u . Het is allemaal maar moeilijk te verstaan totdat we de Faja Lobi, de Witchcraft en Mamira Fenna horen. Zij zijn later dan ons vertrokken en we horen hun goed. Zij hebben het over dagafstanden van 150 mijl. Nou daar hebben wij alleen nog maar van kunnen dromen. Wij klagen niet, want gemiddeld lopen we 120 mijl per dag en we kunnen alles nog, dus eigenlijk is het wel heel lekker zo aan boord.

We laten de cruising chute weer staan, maar dat blijkt te veel van het goede. Wij kijken binnen een filmpje, maar het geeft mijn geen goed gevoel (ondanks dat we weer boven de 6 lopen). We halen hem weg en weten ook meteen weer waarom je dat moet doen op het moment dat het kan. Een van de touwen zit om de radardome heen en het is rommelen om hem er vanaf te krijgen. Cruising chute naar beneden en Genua en grootzeil op. We lopen weliswaar wat minder hard, maar het is een stuk veiliger. Zo gaan we rustig de nacht in.

Vanmorgen eerste werk een weerbericht binnen gehaald en de gribs geven nu aan dat we vanaf donderdag twee dagen windstilte krijgen en daarna veel wind. Uit de goede hoek, dus die moet ons naar de Azoren brengen. Het ziet er goed uit. We blijven nu rond de 38°N en varen recht op de Azoren af.

De meiden zitten zo in hun spel dat we ze lekker laten doen. We hebben er twee zwarte pieten bij zitten. Kathelijn weet al heel lang dat ze zwarte piet wil worden en nu gaan we samen een brief schrijven naar Sinterklaas om te vragen wanneer ze naar de zwarte pietenschool mag. Hoe oud je dan moet zijn. Liedewij weet het wel. Je moet 13 zijn voor de zwarte pietenschool. Ook Liedje wil nu zwarte piet worden (en niet meer een schminkmeisje), want ze wil op het dak leren lopen.

Ze luisteren nu even naar een luisterboek, Bas ligt te slapen en ik houd de cruising chute in de gaten. Deze hebben we vanmorgen opgezet en het kan qua windrichting en sterkte net. Deze zorgt voor een acceleratie en we lopen nu de hele ochtend al rond de 6 knopen. Het
is nu echt geen straf om op zee te zijn. We vermaken ons allemaal goed.
Vanmiddag hebben we Pluk van de Petteflet gekeken. Wat heb ik dat boek veel gelezen zeg. Wat leuk om daar de film van te zien. De meiden vonden het best wel spannend.

Als ik net lig om verder te gaan in mijn boek roept Bas me dat ik moet helpen met de Cruising Chute. Het begint nu echt te waaien (18 knopen) en dan is het beter als dat grote zeil weg is. We zetten de genua en het grootzeil weer en we lopen tussen de 6.5 en 7 knopen. Geweldige snelheden. De zee is zich ook aan het opbouwen, want vannacht en morgen gaan we nog wel meer wind krijgen. De gribs (weerberichten) die we binnenhalen zijn echt een uitkomst, want ze geven ons mooi aan welke koers we het beste kunnen varen.
We hebben macaroni gegeten. Lekker!

Even weerbericht binnenhalen, de meiden op bed leggen en dan maar weer verder met Criminal Minds.Onder

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten