zaterdag 8 juni 2013

Onderweg naar Europa (dag 9: 7 juni)

Tijd:01.00 UTC
Positie:37°49 N en 044°02 W
Afgelegde afstand: 1152 mijl
Nog te gaan: 729 mijl


Mop van de meiden
Het repertoire is alweer op! Zoveel moppen kennen de meiden niet en wij nog minder!


Scheepsjournaal
De zee is de gisteren de hele avond rustig gebleven. Dat was lekker. Wij hebben nog in de rats gezeten over de stroom, ja hoe kan het ook anders. We zijn weer aan het oversteken en dan beginnen de stroomperikelen weer. Ik krijg er een deja vu van. We hebben de motor aangezet om stroom te laden, maar de dynamo gaf veel te weinig volt door naar de accu's. Deze laadden wel bij, maar marginaal. Wat is dit nu weer! Na twee uur motoren hebben we wel iets bijgeladen, maar veel te weinig. We snappen het niet helemaal en kijken de boeken er op na. Of er deugt iets niet of de dynamo regelt zelf hoeveel stroom hij afgeeft en hoe meer stroom er in de accu's zit, des te meer de dynamo aan stroom afgeeft. We gaan er nu niks meer aan doen. Morgen op ons gemak eens nakijken.

De drive unit van de stuurautomaat maakt ook een hels kabaal. Iedere keer als er aan getrokken wordt, zie je de volt meter een tik krijgen. Bas denkt dat die ook niet deugt en is bang dat de unit het gaat begeven deze oversteek. Dat mag niet gebeuren, want we gaan nog wel veel wind krijgen. Dus deze drive unit gaan morgen ook maar vervangen.

Zo daar gaat ons rustig avondje. We gaan maar snel een filmpje kijken. Dat is op dit tijdstip beter dan piekeren.

Vanmorgen eerste werk naar de stroom gekeken. We hebben weer stroom verbruikt, dus de motor gaat weer aan. Wat een herrie. Het is zo lekker rustig als de motor uitstaat. Bas gaat meteen met de drive unit aan de gang en ik ga boven sturen. Het is lekker en rustig weer, dus dat is geen straf. Ik had het idee dat ik de hele ochtend wel zou moeten sturen, maar met 10 minuten zit de nieuw drive unit er in en doet deze het. Het geluid is zuiverder dan van de oude, maar we houden de dip in de voltmeter.

De motor draait nog steeds en hoe meer volts er in de accu's gaan, des te meer geeft de dynamo af. Dat is echt prettig om te zien. Aan het einde van de dag zitten de accu's allemaal ramvol. Gelukkig maar.

Als de meiden vandaag wakker zijn gaan ze meteen spelen. Dat is werkelijk waar iedere dag zo. Kathelijn en Liedewij spelen met kleine poppetjes en hun fantasie draait op volle toeren. Ik kan er uren naar kijken en er echt van genieten. Ze zijn helemaal blij als we als vroeg weer twee dolfijnen bij de boot hebben. Ze geven ze zelfs namen. Stippel en Rimpel. Ze spelen een hele tijd voor de boeg. Als we ze hebben gezien gaan zij weer op in hun spel. We ontbijten croissantjes. We hadden een blik afbakcroissantjes, maar deze zijn open gesprongen, dus moeten op. De meiden smullen er goed van.

In de loop van de ochtend zitten Bas en ik in de kuip. Ik heb denk ik een uur geleden nog tegen Bas gezegd dat als ik walvissen spot is altijd alleen naar stuurboord kijk. Bas reageert nog iets in de trant van, ja aan bakboord zitten ze nooit! Opeens draait Bas naar achteren (bakboord) en het enige dat hij uit kan brengen is, pak mijn camera. Hij is helemaal hieper en komt niet uit zijn woorden. Naast de boot (echt op een met of 15) zien we Orca's.
WOOOOOOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH wat ontzettend gaaf. De kinderen komen naar buiten gesneld. Wat zien jullie?????? Wij zien Orca's. Niet een, niet twee, geen drie, geen vier, maar 5.

Wat ontzettend geweldig. We staan alle vijf te springen en te gillen voor dit unieke plaatje. Frederique wilde nog graag een keer terug naar het LORO Parque, maar dit is echt een miljoen keer beter. We zetten de motor eerst stationair en kijken waar ze heen gaan. Eerst gaan ze achter de boot zwemmen. Dan zijn we ze even kwijt, maar niet veel later zitten ze aan stuurboord. Daarna weer achter ons. We draaien de boot en varen een stukje naar ze toe. Wat indrukwekkend. Zo groot, zo immens mooi. Er zit overduidelijk een mannetje bij, want die heeft een hele grote vin (zeker 1 tot 1.5 m hoog). We zien ook een jonge Orca. Verder zien we drie "gewone" orcas's. Ze komen heel vaak naar de oppervlakte om te ademen. Ze duiken niet naar de diepte, want ze zijn meteen weer boven. Wat boffen wij dat we dit gezien hebben. Weer iets unieks. We zetten de motor uit en volgen ze op zeil. Dat doen we een half uur en daarna draaien zij om en besluiten wij om naar onze koers te vervolgen. Onze dag kan niet meer stuk! We zitten er alle vijf de hele dag nog vol van.

's Middags ga ik met de meiden school doen en gaat Bas nog even rusten. Na school hebben we een heel huiselijk tafereel in de kajuit. De hele tafel ligt vol met potloden en knutselspullen. Er staat een muziekje op en Frederique leest wat. Bas en ik zitten buiten in de kuip. Het is vandaag zo'n lekker weer. Heerlijk.

We luisteren het netje uit en we blijken met vier boten rond de 38N te varen. Na het netje hebben we onderling nog contact over de aankomende wind. We weten allemaal nog niet zo goed wat we ervan moeten vinden, want de gribs geven niet zo heel veel wind aan, maar de weerman Herb zegt dat wij heel veel wind krijgen. Herb was vanavond niet te horen via de SSB. Hopelijk morgen wel weer. Wij gaan in ieder geval nu afzakken naar de 37N en dan zien we morgen wel of we nog verder moeten zakken om uit de wind te blijven. We hebben in ieder geval een extra netje morgen met de boten bij ons in de buurt. Dat is wel fijn.

We eten gebakken aardappeltjes met draadjes vlees en schorseneren. Na het eten is het al laat, we hebben de klok weer een uur vooruit gezet, en van slapen komt dus niks. Veel te laat vallen ze in slaap. Onze avond is dan ook al ver voorbij.

Nu nog maar een weerbericht binnenhalen en daarna de heldere nacht in!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten